SMACKER Protein Nudle
SMACKER Protein Steak klasický s hovězí příchutí
SMACKER s hlívou ústřičnou
SMACKER protein dessert s meruňkami

18.12.2010 10:01

SMACKER Štíhlé Nudle

Přední čeští odborníci v oblasti potravinářství přišli s objevem světového rozměru, když vyvinuli nutričně velmi hodnotnou potravinu na bázi bílkovin - proteinové nudle , jejichž základem je vaječný bílek. Kromě výborné chuti (téměř k nerozeznání od originálních špaget) nabízí i nízkou kalorickou hodnotu a je zdrojem živočišných bílkovin. Díky nutričním hodnotám je lze konzumovat jako přílohu či hlavní jídlo kdykoli během dne a tedy i na večeři.

Smacker Štíhlé nudle je nový druh potraviny s nízkou energetickou hodnotou, která svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však téměř dva a půlkrát nižší, než u běžných těstovin. Proteinové nudle jsou ideální při redukčních dietách, bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem, neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o vlákninu.

 „Tento unikátní objev může významnou měrou přispět k řešení problémů s narůstajícím počtem obézních osob u nás i v zahraničí, říká MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu a doplňuje „Problém nadváhy se nyní stále častěji týká nejen dospělých, ale i dětí a mladistvých, kteří si na špatné stravovací návyky zvykají velmi rychle. Proteinové výrobky, s obsahem kvalitní bílkoviny umožňují dát dětem kvalitní hlavní jídlo nebo svačinu formou, na kterou jsou zvyklí a chutná jim (těstoviny, sladkosti …) a navíc bez rizika příjmu nežádoucích cukrů, tuků, konzervačních látek a velkého množství soli.

Proč štíhlé nudle?

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Snahou českých vědců bylo vyvinout alternativní potravinu, která by dokázala nahradit sacharidy a tím snížit energetickou hodnotu pokrmů. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.

Testování nové potraviny v praxi proběhlo ve spolupráci s interní klinikou Lékařské Fakulty UK a výsledky jsou více než zajímavé.

Výhody proteinových těstovin ve zkratce:

  • Dvaapůlkrát nižší energetická hodnota ve srovnání s běžnými těstovinami.
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů, žádné jednoduché sacharidy.
  • Vyšší pocit sytosti ve srovnání s klasickými těstovinami.
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • Ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

 

Nutriční hodnoty ve srovnání:

100 g Smacker Štíhlé Nudle

 

100 g uvařených klasických bezvaječných těstovin:
Bílkoviny (živočišné) 9,3 % Bílkoviny (rostlinné) 4,6 %
Sacharidy 5,9 % Sacharidy 31,7 %
Tuky 0,3 % Tuky 0,5 %
Energetická hodnota: 269,3 kJ (64,3 kcal) Energetická hodnota: 626,5 kJ (149,6 kcal)

Další zajímavé informace se dozvíte z pořadu Milénium, který byl odvysílán na ČT24 dne 13. ledna 2011. Klikněte prosím na ČT24 Milénium.

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku.  Potravina je bez přídavku chemických konzervačních látek a neobsahuje lepek. Smacker Protein Steak je vhodný jako alternativa hlavního jídla, Smacker Protein Dessert jako doplňkové jídlo, nebo k uspokojení chuti na sladké a bílkovinné nudle jsou přímou alternativou klasických těstovin, ovšem s tím, že místo sacharidů konzumujete bílkoviny. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou a budete jíst zdravěji. Výrobky Smacker jsou dostupné v prodejnách zdravé výživy v rámci celé ČR.

 

 

Příprava jídel a vaření

Samotná příprava je velmi snadná, protože štíhlé nudle již nemusíte vařit. Lze je dát přímo do mikrovlnky anebo lehce ohřát na pánvi. K tomu si doma snadno připravíte omáčku dle vlastní chuti a kořením dochutíte.

 

 

—————

Zpět