Kořeněné mrkvovo-brusinkové řezy se Smackerem
Pokud máte rádi klasický Carrot cake, ale neobjednáváte si ho (správně) z důvodu vysoké energetické hodnoty, můžete vyzkoušet jeho vyváženou verzi, která je navíc úplně bez cukru. Problémem původní podoby mrkvového koláče (nebo dortu) je kromě vysoké energetické hodnoty i nepoměr bílkovin vůči sacharidům. 1 klasická porce obsahuje průměrně 2300 kJ, 6 g bílkovin, přibližně 30 g tuků a 66 g sacharidů. Recept, který můžete nyní vyzkoušet má va srovnatelné porci o 800 kJ méně, ale o 7.6 g bílkovin více, zato tuků o 8.6 g méně a sacharidů měně o 38 g ! A výbornou sytivou schopnost, takže 1 kousek opravdu stačí.
Ke slazení koláče se výborně hodí sladidlo Cukren v prášku (v průběhu pečení neztrácí sladivost), o zvýšené množství bílkovin se postará přídavek nahrubo nastrouhaného výrobku Smacker – čistý vaječný bílek (základní, neochucený). Díky němu lze do koláče použít méně mouky. Kromě těchto dvou ingrediencí (které nemusíte možná mít ve stálých zásobách) recept neobsahuje žádné suroviny, které byste museli pracně shánět. Obsah tuků v 1 porci není úplně nejnižší, ale jedná se o zdravé druhy tuků (rostlinný olej a ořechy), které mimo jiné usnadní vstřebání karotenů přítomných v mrkvi. Antioxidanty dodají brusinky, jež sice zvýší energetickou hodnotu, ale výrazně zlepší výslednou chuť.
Suroviny na 16 porcí:
- 450 g najemno nastrouhané mrkve
- 250 g polohrubé mouky
- 4 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- 200 g smackera nastrouhaného na hrubo
- 150 g sušených brusinek (může být i směs rozinky + brusinky) smíchaných se 2 lžícemi rumu
- 150 g vlašských nasekaných ořechů
- 50 g sypkého sladidla Cukren
- 200 ml oleje (řepkový nebo olivový nebo směsný)
- 3 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru (nemusí být)
- 1/4 lžičky mletého muškátového květu (nemusí být)
Na krém – množství na 3 porce:
- 100 g polotučného tvarohu
- 50 g zakysané smetany light
- 1/2 lžičky sypkého cukrenu
- 1 kávová lžička citronové šťávy
Postup: Smíchejte mouku s Cukrenem, skořicí, dalším kořením a práškem do pečiva. Přidejte nastrouhanou mrkev, nastrouhaného Smackera, ořechy a brusinky. V jiné míse vyšlehejte ručním šlehačem vejce až vznikne pěna. Do ní za stálého šlehání přilévejte olej. Vlijte se směsi mouky s mrkví a pečlivě promíchejte. Na pekáček o rozměrech 25×35 cm dejte pečící papír a na něj rozvrstvěte těsto. Pečte v troubě vyhřátě na 170 stupňů 40 minut. Nechte vychladnout a nakrájejte na 16 porcí.
Krém připravte zašleháním tvarohu se zakysanou smetanou, Cukrenem a citronovou šťávou. Uvedené množství krému vystačí na 3 porce (a je lepší ho dávat až těsně před podáváním).
Nutriční hodnoty :
|
16 porcí bez krému |
1 porce + krém |
Energie (kJ) |
20 437 |
1501 |
Bílkoviny (g) |
125.6 |
13.6 |
Tuky (g) |
307 |
21.3 |
Sacharidy (g) |
417.2 |
28.1 |
Většinu surovin včetně sladidla Cukren a Smackera můžete koupit na www.dietninakup.cz.
—————