Co je to SMACKER – Protein Steak?
Bílkoviny jsou základním nositelem všech životních procesů. První bílkoviny se vytvořily v prehistorickém oceánu již před mnoha a mnoha milióny lety a bez nich by život v dnešní podobě neexistoval…… Vše se v živých organismech „točí“ kolem bílkovin: jsou základní stavební složkou tělesných orgánů a svalstva – svojí výjimečnou schopností kontraktility ( stažitelnosti ) nám vlastně umožňují pohyb, jsou základní součástí enzymů, hormonů, transportních látek ( krve ), protilátek …. A tak bychom mohli pokračovat dále.
Jsou naprosto nepostradatelné a na rozdíl od sacharidů a tuků je tvorba vlastních bílkovin zcela závislá na jejich příjmu potravou. I kdybychom konzumovali sebevíce tuků a sacharidů, nevytvoříme z nich ani gram bílkovin. Bílkoviny jsou tedy nejdůležitější a nenahraditelnou základní živinou. S nedostatkem sacharidů a tuků si organismus dokáže poradit, protože tuky se mohou přeměňovat v sacharidy a sacharidy v tuky a v nouzovém případě při jejich minimálním příjmu mohou sloužit bílkoviny jako energetický zdroj. Jedno ale bílkoviny naštěstí „neumějí“: přeměňovat se v tuky – a to je myslím velmi vítaná informace pro všechny jejich konzumenty…..
Bílkoviny se v organismu neustále odbourávají ( štěpí ) a neustále tvoří ( syntetizují ). Mluvíme o tak zvaných katabolických a anabolických procesech – jsou to „dvě strany téže mince“. V žádném případě bychom neměli dopustit, aby převažovaly v organismu katabolické procesy, tedy více bílkovin se rozpadalo než vytvářelo a výsledkem je záporná dusíkatá bilance. Ta se projevuje úbytkem ( atrofií ) svalové hmoty, člověk slábne, ztrácí vitalitu, je ohrožen i ve svých sexuálních funkcích, snižuje se jeho imunita vůči infekčním nemocem – zvláště varovné při očekávané pandemii prasečí chřipky….. Zabránit těmto sebezničujícím, destrukčním procesům můžeme pouze dostatečným příjmem bílkovin v odpovídající kvalitě. Bohužel organismus nemá vytvořené zásobní orgány, kde by si ukládal bílkoviny na „horší časy“ a to opět na rozdíl od sacharidů ( glykogen ) a zvláště tuků – ty se nám ukládají, jak často s velkou nelibostí konstatujeme – velmi rády a v prakticky neomezeném množství – desítky kilogramů nejsou žádnou výjimkou. Z tohoto důvodu musíme přijímat bílkoviny ve stravě prakticky nepřetržitě a pouze s malým časovým odstupem – dvou, tří hodin. Pokud konzumujeme velké dávky bílkovin jednorázově, tak se část tohoto množství nevyužije a organismus je musí v játrech odbourat a ledvinami vyloučit. Tedy v malých dávkách a často – na to je třeba klást důraz.
A jaký je doporučený příjem bílkovin?
Naprostá většina doporučení pro nesportující dospělou populaci se shoduje na hodnotách 0,8 až 1 gram na 1 kg tělesné váhy, u dospívajících vzhledem k růstovým procesům se tato hodnota zvyšuje až na 1,5 gramů, zvýšení je rovněž u těhotných a kojících žen. A co sportovci? Asi nikoho nepřekvapí, že doporučený příjem bílkovin je vyšší než u nesportující populace a to i vytrvalostních disciplin na 1,2 až 1,7 gramů na 1 kg tělesné váhy. Ovšem sporty, jejichž úroveň výkonnosti je závislá na rozvoji síly a svalové hmoty, mají potřebu bílkovin ještě vyšší: pohybuje se kolem 2 gramů a maximální příjem vykazují kulturisté v předsoutěžních dietách, kdy se jejich příjem pohybuje v rozmezí 3 až 4 gramů na 1 kg tělesné váhy – to jsou ovšem extrémy nehodné následování. Kulturisté zvýšeným příjmem bílkovin v rýsovacích dietách nahrazují výrazné snížení sacharidů a maximální omezení příjmu tuků a bílkoviny v tomto případě slouží jako náhradní energetický zdroj.
Vyřešili jsme si tedy otázku množství, ale to není to jediné, čemu musíme při jejich příjmu věnovat pozornost. Druhé základní kritérium je kvalita, protože není bílkovina jako bílkovina! Některé bílkoviny totiž neobsahují všechny nezbytné, esenciální aminokyseliny ( základní složky, z nichž se bílkoviny skládají ), kterých je osm z celkového počtu dvaceti. Jakmile byť jedna, jediná z těchto aminokyselin chybí, nemůže proběhnout tvorba tělesných bílkovin, tedy i svalové hmoty, protože tyto aminokyseliny si organismus nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin a musí být dodané potravou, proto je označujeme jako neplnohodnotné. Do této skupiny zařazujeme všechny rostlinné bílkoviny kromě sóji. Bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a to navíc v dostatečném množství pro syntézu bílkovin těla, se nazývají plnohodnotné. Jejich přehled je jednoduchý: jedná se o všechny živočišné bílkoviny kromě kolagenu ( želatina ) a patří k nim i sója. Můžeme být konkrétní: bílkoviny masa, mléčné bílkoviny – tedy syrovátková bílkovina a kasein a vaječná bílkovina a to zvláště…..
Bílkovina vaječného bílku
Všichni známe slavnou scénu z filmu Rocky, kdy hlavní představitel Sylvester Stallone po tréninku pije syrová vejce. Ano, sedmdesátá léta minulého století byla vrcholem popularity vaječného proteinu, potažmo bílku, vždyť se stal i zdrojem prvních proteinových prášků, ale nastala léta devadesátá a na scéně se objevil nový „hit“: syrovátková bílkovina. Zdálo se, že pro její silný a nepřekonatelný anabolický drive bude panovat na trhu sportovní výživy věčně, vždyť nic nebuduje svalovou hmotu rychleji než syrovátková bílkovina…. Ale „není všechno zlato, co se třpytí“ a ukázalo se, že bílkovina vaječného bílku rozhodně nepatří do „starého železa“. Společně s kaseinem ( bílkovina tvarohu ) patří mezi pomalu trávené bílkoviny, které jsou důležité pro přírůstky svalové hmoty. Mají v porovnání se syrovátkovou bílkovinou i další výhody. Bílkovina vaječného bílku, označovaná též jako albumin, je jedna z nejkvalitnějších dostupných bílkovin s mimořádně vysokým podílem větvených aminokyselin ( jejich podíl je dokonce třetinový v bílkovině svalů ). Je prokázáno, že bílkovina vaječného bílku stimuluje syntézu tělesných bílkovin podobně jako mléčný protein ( syrovátka a kasein ). Navíc je vaječný bílek bohatý na aminokyselinu arginin, která stimuluje tvorbu oxidu dusnatého. Ten rozšiřuje cévy a tím zvyšuje přítok krve do svalů, tedy i kyslíku a výživných látek. Bílkovina vaječného bílku svojí střední rychlostí trávení vytváří jakýsi mezičlánek mezi rychle stravitelnou syrovátkovou bílkovinou a pomalu stravitelným kaseinem. Výsledkem je, že je schopný podpořit nejenom syntézu bílkovin – anabolické procesy, ale zároveň i zabránit odbourávání svalových bílkovin ( prokázáno klinickými studiemi ). Co si přát víc? Anabolické a antikatabolické procesy v jednom! Bílkovina vaječného bílku je prakticky bez jakýchkoliv příměsí sacharidů a tuků, je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety a zároveň přispívá k pocitu sytosti. Je rovněž velmi dobrým řešením příjmu bílkovin pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí mléčného cukru ( laktózová intolerance ), popřípadě jsou alergičtí na mléčnou bílkovinu, nebo prostě nemají rádi vařená vejce….Dosud byl vaječný bílek dostupný ve dvou formách: v tekutém stavu, kdy je z vajec odstraněn bílek a jako proteinový prášek, ale my Vám nyní nabízíme třetí možnost, a to…..
Proteinový plátek – SMACKER protein steak
vyráběný tepelnou koagulací pěny z vaječného bílku. Díky porézní, odlehčené hmotě má velmi nízkou energetickou hustotu, naprostou absenci tuků a velmi malé množství polysacharidů. Zato bílkovin je zde celých 14%! Není snad ideálnější zdroj bílkovin pro redukční diety….. Zasytí Vás a ještě si pochutnáte. Co si můžete přát víc? Těžko si s sebou budete nosit do práce tekuté bílky nebo bílkovinný prášek, ale proteinový plátek, který se objeví na trhu pod názvem „Smacker Protein Steak“, je vhodný pro všechny příležitosti. Konzumovat ho můžete vždy a všude ( třeba i v kině místo zprofanovaného popcornu ) a „ na množství nehleďte“, protože 100 gramů obsahuje pouhých 63 kcal…. Nezbývá tedy než vyzkoušet…. Tak dobrou chuť!
—————